Con Amore wordt volwassen

Con Amore bestaat 2 jaar, dat hebben we gevierd!

We gaan vol enthousiasme er een volgend jaar aan toevoegen. Wel wat veranderingen. Het koor verplaatst van de woensdagochtend naar de donderdagochtend met ingang van 7 maart 2018. De muzikale leiding blijft liggen bij Yvet van der Tuin ondersteund door Marjolein de Bruin. Initiatiefneemster Marjan van Dorp heeft afscheid genomen van Con Amore. Zij zegt hierover het volgende:
Iedere week ga ik met heel veel plezier naar Liduina voor de wekelijkse repetitie. Heerlijke ochtenden en veel blije gezichten.
Toch is het moment gekomen dat ik Con Amore vaarwel ga zeggen. In Vlaardingen ben ik coördinator  van een project op het gebied van de dementiezorg, De Bovenkamer, een startend Odensehuis. Dit vereist mijn volledige aandacht waardoor een en ander in de knel komt te zitten. Kiezen is verliezen en zo voelt dat ook.

Iedere woensdag blij naar huis.

Het zal je maar gebeuren. Ineens borrelt, ondanks de dementie, de Italiaanse tekst van het slavenkoor van Nabucco op. Je voelt je weer volledig mens en ….blij naar huis. Dat gevoel vergeet je heus niet meteen. Woont u in of rond Rotterdam,  heeft u te maken met dementie of geheugenproblemen zelf of in uw omgeving? Zingt u graag en wilt u zich inzetten voor deze doelgroep? We zien u graag!

 

Stille zomer? Bij Con Amore niet!

Voor veel mensen is de zomer een stille periode, kinderen op vakantie, minder bezoek. Activiteiten liggen veelal stil. De kracht van Con Amore is  ook dat het echt een wekelijkse activiteit is, ook als de pianist Yvet op vakantie is, ook als de coordinator  Marjan op vakantie is. Hoe doen we dat dan?  Voor de pauze zingen we  met elkaar. Gelukkig kan  Marjan ook achter de piano.  Een mevrouw  die hakkelend uit haar woorden komt zong heerlijk mee  “Eerst dacht ik dat ik er niet bijhoorde. Ik kan het, ik heb m`n ikje weer terug”

Na de pauze muziek luisteren we muziek via spotify. Geweldig wat dit oproept. The typewriterssong bracht iemand weer even terug op zijn werkplek,  van Beethoven naar Glenn Miller, Wim Zonneveld en Vera Lyn en de Radetskymars, een gevarieerde ochtend. Weet u nog wat de eerste langspeelplaat was die u kocht? Wij zoeken het even op !

Hier een fragment van Nina Simone, heerlijk toch….en de voetjes van de vloer.

 

De nieuwe folders zijn klaar!


We zijn blij dat we u onze nieuwe folders kunnen laten zien. Eén folder is gericht op mantelzorgers en mensen met dementie, de andere folder is gericht op professionals . Zorgt u dat ze in uw wachtkamer of folderrek komen? Con Amore hoort immers op de sociale kaart van de dementiezorg in Rotterdam en omstreken. Graag een bericht naar info@conamore-rotterdam.nl als u folders kunt gebruiken.

Koor Con Amore Rotterdam is nu een jaar onderweg. Aanvankelijk gestart in Rotterdam-Zuid, nu alweer een aantal een aantal maanden in Rotterdam-Hilligersberg. Daar een fijne repetitieruimte gevonden in zorginstelling Liduina, Burgemeester de Villeneuvesingel 1. Goed bereikbaar voor onze thuiswonende leden met tram 4 en als u met de auto komt is er altijd gratis parkeerplaats in de straat .

Onze leden zijn mensen met dementie, vrienden, familieleden en vrijwilligers. Met elkaar hebben we heerlijke ochtenden. Ook hebben we drie keer een optreden verzorgd waaronder de opening van het symposium van het Geriatrisch Netwerk Rotterdam(GENERO).
We hebben al veel gelachen, gezongen en gedeeld met elkaar. Nieuwe melodieën geleerd en oude melodieën gezongen en er wordt regelmatig gedanst. Inmiddels zijn we een hechte groep van, op dit moment 14 leden die elkaar ook gezelligheid en steun bieden. Dit gunnen we meer mensen! Hoort zegt het voort.

Wilt u folders, digitaal of papieren versie? We horen het graag.

Con Amore op de grens van 2016 en 2017

We hebben heerlijk gezongen 21 december in de brasserie van Liduina onder de grote kerstkrans. Wat konden we een mooi repertoire laten horen! Een welgemeend applaus na afloop. Wilt u weten wat we gezongen hebben?

Midden in de Winternacht
By the waters of Babylon
Happy Christmas
Let it snow
Noel, Noel
Dona nobis Pacem
Morning has broken
He`s got the whole World
Buiten waait de noordenwind (A.M.G. Schmidt/H. Bannink)
Jingle bells
Hallelujah
Onderweg (Boudewijn de Groot)
Go tell it on the mountain
We wish you a merry Christmas

Verbaasd dat dit lukt met deze doelgroep? Kom eens kijken, het lukt echt. Solo , 2-stemmig, zittend, staand , bij Con Amore kan veel, zo niet alles. We zijn altijd blij als we elkaar weer zien en de afgelopen maanden zijn we een steeds hechtere groep geworden. Bij de koorleden met dementie hoort natuurlijk vergeten, maar als we de andere leden zien en horen, de koormappen zien en de piano horen dan worden we vanzelf blij. Er is geen plaats meer voor verleden en toekomst, er is alleen plaats voor melodie en ritme, heerlijk in het nu, geen mindfulnesscursus kan daar tegenop.
Blij als ik moeder zie genieten en als ik zelfs door haar ten dans wordt gevraagd. Zulke momenten voegen kwaliteit toe aan haar en mijn leven.
Blij als ik even kwijt kan wat mij frustreerd en irriteerd in de dementiezorg. Delen lost niet altijd op maar lucht wel op.
Blij als ik even op weg geholpen wordt, een bruikbaar advies krijg toegespitst op mijn situatie
Blij dat Con Amore bestaat. Dat gunnen we meer mensen. In 2017 hopen we te kunnen groeien. Meer leden, mensen met dementie, vrienden, familieleden maar ook meer vrijwilligers om dit koor te laten groeien. Een mooie vrijwilligerstaak voor u? Neem eens contact op met coördinator Marjan van Dorp om te kijken of dit iets voor u is.

Con Amore wenst u alle goeds toe voor 2017, een nieuw jaar waar muziek in zit!

Kerstliederen in Rotterdamse Brasserie van Liduina

Mooie kerstliederen

Wilt u het koor Con Amore ook eens horen. Grijp u kans!
Woensdag 21 december zingen zij voor u mooie kerstliederen in de brasserie van Liduina Villeneuvesingel 1. Gedragen, vrolijk, swingend, meerstemmig of met solo, laat u verassen!
Inloop 10.00u Aanvang 10.30u
Gratis toegang en koffie en thee
Con Amore is het Rotterdams koor voor mensen met dementie en hun familieleden en vrienden.
Laurens Liduina. Burgemeester de Villeneuvesingel 1 3055AK Rotterdam

Continue reading

ConAmore uit Rotterdam bij het Genero Symposium

Genero Symposium

Dit speciale Rotterdamse koor voor mensen met geheugenproblemen of dementie en mantelzorgers liet aan specialisten, professionals en geïnteresseerden zien waartoe we samen in staat zijn. En ze deelde de boodschap dat dit koor alleen kan blijven bestaan als het groeit. Dus aan u de vraag om het voort te zeggen… Aanmelden bij koor Con Amore kan via de website www.conamore-rotterdam.nl

Het Genero Symposium had als titel “Ondersteuning mantelzorgers van mensen met dementie”. Ruim 4 miljoen mensen (33% van de volwassenen) geeft een vorm van mantelzorg. Voor veel mantelzorgers is dit een zware belasting en dat terwijl de druk alleen maar toe zal gaan nemen. Met passende ondersteuning houdt een mantelzorger de zorg langer vol en kunnen cliënten langer thuis blijven wonen. Professor Rose-Marie Droës sprak over effectieve interventies die met behulp van het ontmoetingscentra 3.0 en ondersteuningsactiviteiten buiten het centrum een dergelijk resultaat zouden kunnen bewerkstelligen. Initiatieven als koor Con Amore behoren tot dergelijke ondersteuningsactiviteit.

Koor Con Amore liet zich tijdens het symposium van haar beste kant zien. Het enthousiasme van het koor was aanstekelijk want de hele zaal zong en klapte mee. Naast het positieve effect van muziek op het brein biedt het koor een plezierige activiteit voor twee. Het kan bewerkstelligen, zo onderschrijft de case-manager dementie, Marjan van Dorp, dat men het thuis langer volhoudt doordat men samen positieve energie krijgt en doordat de wekelijkse bijeenkomst structuur in de week biedt. Daarbij voorziet het koor in de basisbehoefte ergens bij te horen op basis van gelijkwaardigheid, ook wanneer er sprake is van dementie. Bezig zijn met muziek kan in iedere leeftijdsfase. Aanbod waarbij mensen zich thuis, gewaardeerd en veilig voelen zijn daarbij voorwaarden. Koor Con Amore wil een waardevolle activiteit zijn middenin een wereld die steeds overzichtelijker wordt door het dementeringsproces. Het is een transmuraal project. Binnen de zorginstelling- en buiten de zorginstelling worden verbonden.
Daarnaast is ook ontmoeten een belangrijk aspect van het koor. Het is een basisbehoefte van een mens om ergens bij te willen horen. Dit geldt ook voor mensen met dementie. Con Amore wil een veilige plek zijn in een steeds chaotisch wordende wereld, maar ook een plek waar mantelzorgers de accu op kunnen laden. Een plek waar men geaccepteerd wordt zoals men is. Ook voor familieleden of vrienden van de mens met dementie wil Con Amore steun bieden. Een warme, liefdevolle plek waar men ervaringen kan delen en tips kan uitwisselen met anderen. Accepteren van de ziekte bij een partner of ouder is bijna een voorwaarde om er goed mee om te leren gaan, dat is niet makkelijk. Delen van ervaringen kan helpend zijn in deze moeilijke situatie.

Interesse om samen te komen zingen?

U bent wekelijks op woensdagochtend van 10.00-12.00u meer dan welkom op de locatie Laurens Liduina,Burgemeester Villeneuvesingel 1, Rotterdam

Continue reading

Wist u dat….

  • Samen zingen, samen herinneren
  • Samen praten, samen sterker
  • Zingen je blij maakt
  • We willen groeien naar een zangkoor
  • We geholpen worden door DignusFriends
  • Dementiedeskundigen aanwezig zijn

Actueel

Koor Con Amore Rotterdam krijgt applaus op het Genero Symposium Dit speciale Rotterdamse koor voor mensen met geheugenproblemen of dementie en mantelzorgers liet aan specialisten, professionals en geïnteresseerden zien waartoe we samen in staat zijn. Lees verder...


Social Media